Litteratur- og mediavev

 

 

 

Anna Gavalda

 

 

Anna Gavalda (født 1970) er en av Frankrikes unge samtidsforfattere som har fått stadig større oppmerksomhet i den siste tiden. Hun står bak en frisk og engasjerende litteratur, preget av en direkte stil og tragikomiske elementer.

Gavalda, som er utdannet fransklærer, debuterer i 1999 med novellesamlingen Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part. I samlingens tolv noveller utfordrer hun leseren på ulike måter til å stille seg eksistensielle spørsmål. Det skildres mer eller mindre alminnelige mennesker i situasjoner som alle på en eller annen måte kan komme opp i. Vi møter en gravid kvinne som gleder seg til fødselen, men føder et dødfødt barn. Eller en mann som må kjøre mye i forbindelse med jobben og, grunnet uaktsom kjøring i en stresset situasjon, fremprovoserer en omfattende dødsulykke på en motorvei. Men det er ikke bare krisesituasjoner Gavalda skildrer, men for eksempel også vellykkede kjærlighetsmøter. Tekstene har ofte satiriske elementer og forfatteren harselerer med språklige vendinger fra en familiær og til tider vulgær fransk sjargong.

I 2002 utkommer Gavaldas første roman Je l'aimais. Den skildrer en ung kvinne som er blitt forlatt av sin mann. Mannens far forsøker å trøste henne ved å fortelle sin egen historie. Også denne teksten utmerker seg gjennom en lett og umiddelbar stil, samt humoristiske og drastiske skildringer.


Hennes foreløpig siste roman Ensemble, c'est tout (2004) er blitt en stor suksess. Det er en enkel og gripende historie om fire svært ulike mennesker som bor i samme hus.
 

 

 

 

Nettsider om Anna Gavalda

Gavalda benytter seg av en forholdsvis enkel stil.  Novellesamlingen Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part er interessant for franskstudenter ettersom den også er kommet ut på lydbok. Novellene er korte og, det er god trening å arbeide både med lyd- og tekstutgaven.

  (Lenker til sider på fransk)

Biografi og bibliografi

Anmeldelse av Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part

Utdrag av Je l'aimais

Anmeldelse av L'ensemble c'est tout