Litteratur- og mediavev

 

 

 

Wladimir Kaminer

 


Wladimir Kaminer (født 1967) er en tysk forfatter av russisk-jødisk opprinnelse. Han regnes i dag blant de mest suksessrike unge forfattere i Tyskland. Kaminer er kjent for sin egenrådige humor og skildringene av hverdagslige begivenheter i Berlin fra sitt perspektiv som russisk innvandrer.

Kaminer utdanner seg til lydtekniker for tv- og radioproduksjon og studerer deretter dramaturgi ved teaterinstituttet i Moskva. I 1990 immigrerer han 22 år gammel til Øst-Tyskland og bosetter seg i Berlin. Han arbeider i flere år som lydtekniker, dramaturg og skuespiller ved ulike teateroppsetninger. I jula 1998 utkommer hans første tekstarbeid Wie die Russen Weihnachten feiern, i avisen taz. Fra da av skriver han regelmessig. Han publiserer spalter i avisene FAZ, Frankfurter Rundschau og taz. Han har også en egen radiosending i radio Multikulti og organiserer regelmessig den etter hvert legendariske ”Russendisko” i Kaffee Burger i Berlin. Her presenteres den nyeste russiske rockemusikken.

I 2000 utgir Kaminer en novellesamling med samme navn som arrangementet i Kaffee Burger – Russendisko – og lykkes med et litterært gjennombrudd. I novellene betrakter han Berlin med det distanserte blikket til en utenforstående, og figurene er skildret med mye humor og sjarm.

Etter som Kaminer oppnår økende popularitet, gir han seg i kast med å støtte unge forfatterkollegaer. I 2001 utgir han antologien Frische Goldjungs med egne tekster og tekster av ni andre unge talenter, deriblant Falko Henning og Jochen Schmidt. Med valget av forfattere søker Kaminer bevisst et alternativ til den såkalte poplitteraturen som, ifølge ham, er pubertal og selvfiksert. Han ønsker å fremme forfattere som vender blikket utover og bearbeider hendelser i omverdenen. I 2001 utkommer også Kaminers første roman, Militärmusik. Det er en selvbiografisk tekst om Kaminers barndom og ungdom i Sovjetunionen, og på en ironisk måte fortelles det om Sovjetunionens fall.

I 2003 blir Kaminer første teaterstykke Marina. Wiedersehen in der Russendisko, oppført i Göttingen. Stykket omhandler et russisk par som kommer til Tyskland i 1990 for å begynne et nytt liv.

Situasjonen til innvandre og møtet med tysk byråkrati er ofte tema for forfatteren. I 2004 utkommer novellesamlingen Ich mache mir Sorgen, Mamma hvor han blant annet skildrer sin toårige sønns møte med utlendingsmyndighetene. Gjennom en humoristisk, subtilt satirisk fortellerteknikk avslører han det absurde ved et firkantet, rigid regelverk. Dette temaet er også stadig gjenstand for Kaminers ulike kronikker og avisartikler.

I 2006 utgir han sammen med sin kone kokeboken Küche totalitär, som i tillegg til resepter innholder reiseskildringer fra tidligere Sovjetrepublikker. Også denne boken særpreges av Kaminers humoristisk-ironiske skrivestil.
 

 

 

 

Nettsider om Wladimir Kaminer

Wladimir Kaminers tekster er skrevet på et lett tilgjengelig språk, og er  godt egnet lesestoff for å videreutvikle språkkunnskaper.  Mange av hans tekster finnes også som lydbok.

  (Lenker til sider på tysk)

Kort biografi og korte bokomtaler

Presentasjon av Wladimir Kaminer

Russendisko  (tekstutdrag)

Anmeldelse av Wladimir Kaminers kokebok (lydbokutgave)

Russendisko-hjemmeside